In Upplevelser, Utflyktsmål

Bortblåsta fjällturer

Allt som oftast har jag nån utflykt eller nått äventyr inplanerat för helgen. Så även den här helgen, dels en skidtur i fjällbjörksmiljö och dels en tur upp till Hållfjällets Turiststation. Det var tills dess att stormen drog in över Jämtland.

Igår morse när jag vaknade insåg jag direkt att det inte fanns något annat alternativ än att ställa in fjällplaner och hitta på något annat istället. Det är bara dumt att köra 10 mil i halka, blåst och snörök. Efter lite klurande bestämde jag och en av mina goda vänner att vi skulle mötas vid naturreservatet Tysjöarna för en sväng på turskidorna.

image

Tysjöarna ligger en mil eller så utanför Östersund. Jag har bara varit där på barmarkssäsongen för några löprundor. Ett riktigt härlig ställe för skön stiglöpning och det var lika härligt att skida runt där på turskidorna.

image

Vi utgick en bit nedanför Kännåsen. Den första biten in mot Tysjöarna är spångad eftersom det är myrmark så det blev att vi skidade på spångarna. Det verkade som det bara var vi och älgarna som besökt det här området den senaste tiden. Jag fick spåra genom decimeterdjup snö, lite kämpigt bitvis men mest roligt. Dessutom var det skönt att vara ute i skogen där det var lite mindre vind.

Efter en stund tog vi lunchpaus vid en av rastplatserna. Lik väl som jag uppskattar helt orörd och obanad terräng så uppskattar när det finns vindskydd, grillplatser och välmarkerade stigar som det gör i Tysjöarna. Jag tror att det gör naturen mer lättillgänglig för fler eftersom många kanske drar sig för att sticka ut i terräng utan leder eller vindskydd.

image

När vi suttit en stund i vindskyddet började blåsten och snön hitta igen även oss. Vi bestämde att det var dags att hitta tillbaka till bilen innan våra upptrampade spår drivit igen. Det var tur att vi bestämde oss för det eftersom bilarna knappt syntes på håll när vi kom fram till vägen.

Lördagens tur blev en bra tur, jag gillar att vara ute i snålblåst och snöyra. Jag tror på att man ska vara ute i flurväder men det beror mycket på att jag verkligen gillar väder, det får mig att känna mig än mer levande. Så vänta inte på solskensturer utan våga sticka ut även när det är ruffsväder! 

Share Tweet Pin It +1
Previous PostJormreunion
Next PostVinterbudget

No Comments

 1. traningsgladje
  6 år ago

  hej hej, härlig helg trots storm! du, kan du ge något bra tips gällande turutrustning om man ska köpa?

  Reply
  1. Katrin
   6 år ago

   Mycket härlig helg! Jag kollar upp och återkommer med tips på turskidor 🙂

   Reply

Leave a Reply