In Storhogna, Uncategorized, Utflyktsmål, Våffelstugor, Vemdalen

Våffelturer

På somrarna finns det en massa mysiga sommarcaféer att besöka och vintern är inte sämre den när alla våffelstugor öppnar. Till dom flesta av dom finns det mer eller mindre preparerade leder att följa. Oftast räcker det med vanliga längdskidor men för längre och mer fjällexponerade turer rekommenderar jag turskidor. Alltid enklare med bredare skidor om lederna drivit igen lite. Som inspiration inför helgens äventyr kommer här några tips på några av alla våffelstugor som väntar på besök. 20140421_123430

Jaktstugan ligger mot Ripfjället i Vemdalsområdet. Man kan ta sig hit på flera sätt och när jag var upp en av sista vårvinterhelgerna ifjol utgick jag från Vemdalsskalet. Fram och tillbaka var det en tur på cirka 8 kilometer. Det var ett förhållandevis lättskidad tur med en hel del fjällutsikt. Från Vemdalsskalet finns det möjlighet att åka eller tolka med vessla upp till Jaktstugan.

20140421_132021

Man kan även ta sig till Jaktstugan genom att åka förbi Vemdalsskalet och ta liften Pass Express upp på toppen, då blir turen endast ett par kilometer. Jag tror man även kan ta sig hit från Storhogna och då passerar man Samevistet vilket innebär att det finns möjlighet till lunch på ett ställe och efterrätt på det andra stället.

Den här dagen när bilderna är ifrån visade Jaktstugan verkligen upp sitt bästa jag. Strålande sol, vindstilla och massor av solgropar att sitta i. Våfflorna var verkligen att rekommendera och då kan jag berätta att jag är rätt kräsen när det gäller våfflor.

wpid-20150130_133538.jpg

Förra helgen var jag ju till Samevistet som också är en vinteröppen våffelstuga. Mer om det besöket kan ni läsa här. Jag måste tyvärr säga att våfflorna inte var fullt lika goda här som jag hade önskat. Det gjorde i och för sig inget eftersom allt annat med Samevistet och skidturen var toppen. IMG_1512

Lillåstugan i Ullådalen bjuder på kanonfin utsikt över Åredalen. För att hitta hit utgår man från Ullådalen och då kan man välja den superkorta vägen eller en lite längre väg. Jag tror att man ska kunna gå från Tegefjäll och Duvud till Lillåstugan men det är både betydligt längre och trixigare. Lillåstugan är väldigt populärt eftersom den är otroligt lättillgänglig. Helt klart värt ett besök.

20140310_103947

Mitt sista tips för kvällen är ett ställe som jag inte hunnit vara till men som jag hoppas besöka vecka 8. På bilden ovan syns ett av fjällen Svanhågna och Sömlingshågna långt i bakgrunden. Dom här fjällen ligger i Lofsdalen. Min förhoppning är att skida runt Sömlingshogna, 22 km och sedan avnjuta en härlig fika i Våffelstugan som ligger i fjällsluttningen. När jag var i Lofsdalen ifjol spanade jag in den här turen. Den ser riktigt fin ut så i år hoppas jag att vädret är med mig och att jag får chans att skida den.

Hoppas ni fått lite inspiration inför helgen 🙂

Share Tweet Pin It +1

You may also like

Klarblå himmel, strålande…

Posted on mars 10, 2014

Våffelsäsong på gång. 

Posted on januari 21, 2017

Jaktstugan, Vemdalen.

Posted on januari 16, 2017

Previous PostLängtan till USA.
Next PostJormreunion

No Comments

 1. Kari
  6 år ago

  Bästa fjällguiden någonsin. Våffeltema!

  Reply
  1. Katrin
   6 år ago

   Tack, vad roligt att du tyckte det!

   Reply
 2. Våfflor i fjällen. | Katrins Äventyr
  4 år ago

  […] föreslår att ni kollar in mitt tidigare inlägg om mysiga ställen men glöm inte att Funäsfjällen har en hel rad med våffelbruk längs […]

  Reply

Leave a Reply