In Uncategorized

Helgens fjälltur bekräftade…

…helt klart det jag länge funderat på, nämligen att Offerdalsfjällen är ett fjällområde som kommer att bli en favorit. Det finns flera anledningar till det men främst beror det på att det är lättåtkomligt, jag kommer snabbt upp ovanför trädgränsen och vyerna är fantastiska. Dessutom är området väldigt oexponerat och även det bidrar till att jag trivs.

image

Igår åkte vi upp mot Oldens kraftstation. Vägen går fram till skogskanten där man kan parkera. Efter en väldigt kort stund på myrar och i fjällbjörksskog tornade fjällen upp sig. På vänster sida Oldklumpen men igår valde vi topparna på höger sida. Tyvärr vet jag inte vad de heter eftersom jag inte har någon karta över området. Lugn, vi hade GPS så det fanns ingen risk att gå vilse.

image

Fjällen är verkligen vackra nu, marken har fullkomligt exploderat i olika röda nyanser. Var och varannan meter stannade jag för att njuta av den otroligt vackra naturen som omgav mig. Superlativen haglade och mitt sällskap skrattade lite åt mig för att jag är sån fjällnjutare! Tur att sällskapet också uppskattar njutarturer. Och hur skulle man kunna undgå att njuta en helg som denna.

image

När vi kommit upp på höjd var det dags för lunch. Istället för att ta fram Trangiaköket gjorde vi upp en eld och grillade korv. Till det hade vi mjukstut och en god röra. Enkelt men rackarns gott. Jag tycker att det är värt ”besväret” att stanna upp för att laga mat under fjällturerna. Dels ger det en chans att njuta av en stilla stund och dels är det gott med lagad,varierad mat.

image

Efter lunch fortsatte vi vandringen i riktning mot Korsvattnet. Vi höll höjd hela tiden eftersom det gav bäst utsikt. Det var dessutom helt vindstilla så vi kunde gå högt uppe utan att blåsa bort. Offerdalsfjällen har ganska lite sten och för det mesta går man på härliga fält av med en blandning av ljung, blåbärsris, myltblad och lingonris. Mjukt, färgrikt och utan några som helst stigar. Bara att välja den del av fjällen som känns bäst för stunden. Precis samma sak gällde vid val av tältplats och vi valde ett ställe där vi hade utsikt mot en hel del olika fjäll. Givetvis bör tältplats väljas där det finns en bäck men efter den här sommaren verkar många bäckar ha torkat ut. Vi hittade inte en enda så vi fick ta vatten från en tjärn istället. Kanske inte det optimala valet men just den här gången fick det bli så.

image

Som jag skrev tidigare var detta en njutartur. Med andra ord bjöds det på lite goda ostar och rökt kött efter det att tältet kommit på plats. Ett gott vin hade också rymts i ryggsäcken. Är det lyx så är det! Till varmrätt blev det Spagetti Carbonara. Sällan smakar mat så gott som utomhus. Vi kunde sitta utanför tältet rätt länge innan det blev för kallt för en fryslort som mig. Skönt att bara sitta och ta det lugnt, precis vad jag behövde och trivs med.

image

En fin dag avslutades med en fin kväll där månen lyste klart över fjällen. Helt tyst runt omkring förutom när ett gäng renar kom springande utanför tältet. Det var skönt att somna i tältet och kunna se fram emot att vakna till ännu en grym dag på fjället.

image

Imorse var delar av fjällen täckta med tjock dimma men just där vi hade vårt tält hade solen trängt igenom dimman och värmde redan på morgonen. Det blev långfrukost innan vi började bege oss tillbaka mot bilen.

image

Tanken var att gå upp på Oldklumpen men dimman var tyvärr för tjock. Istället gick vi ner nästan samma väg förutom att vi vek av tidigare och kom fram vid Oldsjön. Det är en kraftigt reglerad sjö som används till kraftverket. På höjd ser den ut som vilken annan sjö som helst men när man kommer ner till den märks det att den är reglerad.

image

Vi följde strandkanten som är en mix av stenar, stubbar, rötter och torvmossar. På våren är den del vi gick på täckt med vatten men nu kunde vi gå på vad som i vanliga fall är sjöbotten. Skum känsla.

image

Sjön med dess strand var som klippt ur en film. Det fattades bara att en båt skulle komma glidandes i dimman eller att något sjömonster skulle dyka upp. Men som tur var är jag vare sig rädd för dimma eller sjömonster så det var rätt coolt att knata vid strandkanten 🙂

image

Sammanfattningvis så var det här en av sommar/höstens bästa turer. Den innehöll exakt det som jag uppskattar på mina fjällturer. Offerdalsfjällen kan nog förvänta sig fler besök av mig.

Share Tweet Pin It +1
Previous PostOfferdalsfjällen har allt...
Next PostVissa vänner...

No Comments

 1. alexochcarin
  6 år ago

  Tur att man kan läsa din blogg för på jobbet hinner vi ju inte prata:/

  Den där turen vill jag oxå testa! Verkar helt underbart:)
  Du får visa mig på en karta vid tillfälle.
  Grymt fina bilder!

  //Alex

  Reply
  1. Katrin
   6 år ago

   Jag vet, håller med om jobbet men nu är det nära!!

   Du får gärna hänga med mig dit någon gång eller så visar jag dig på kartan. Tack för komplimangerna om bilderna, kändes som dom faktiskt gjorde vyerna rättvisa 🙂

   Hoppas det är bra med dig och att vi ses snart. Kram!

   Reply
 2. Välkommen hösten! | Katrins Äventyr
  5 år ago

  […] av fina upplevelser och äventyr. Höstens första dag hängde jag i Åre. Lite senare blev det tälttur i Offerdalsfjällen, magiska dagar. Fettjåfallet besöktes och jag hade även grymma chilldagar i […]

  Reply
 3. Kari
  5 år ago

  Ser fantastiskt ut! Jag längtar efter att få springa där!

  Reply
  1. Katrin
   5 år ago

   Det förstår jag! Med all rätt!

   Reply
 4. Upptäcka Jämtland – Krokoms kommun. | Katrins Äventyr
  4 år ago

  […] människa. Även om jag ibland har med mig sällskap hit ibland så är det hit jag åker när jag vill uppleva ensamheten. Här hittar ni lätt en fin tältplats där vyerna är milsvida och djuren är […]

  Reply

Leave a Reply