In Uncategorized

Fettjåfallet är, tro..

image

…det eller ej, högre än Niagarafallet. Fettjåfallet stoltserar med cirka 60 meters fall medan Niagarfallet har cirka 50 meter. Däremot skiljer det närmare 1400 meters skillnad i bredd på dom båda fallen.
Den här helgen har jag dragit till en stuga i Storhogna. Som sällskap har jag med mig tre äventyrslystna barn och två avslappnade vuxna. Tanken med helgen är att umgås och bara ha det bra.

image

Idag styrde vi kosan mot Fettjåfallet som ligger strax utanför Klövsjö. Just det här utflyktsmålet har funnits på min lista ett tag. Förvisso har jag varit hit två gånger tidigare men den ena gången var det på jobbuppdrag och den andra på vintern när jag försökte isklättra i fallet.
En utflykt till Fettjåfallet är ett bra äventyr för både små och stora vandrare. Från vägen är det ungefär 2 km fram till fallet. Man följer en slingrande stig i skogen. Den större delen av turen går precis bredvid ån och ibland får man klättra över klippblock. Även om det bara är två kilometer är det bitvis lite utmanande men då främst beroende på terrängen. Jag trivs i den här miljön eftersom den är väldigt varierad, det händer hela tiden någonting. Att stigen följer ån gör att turen blir rofylld och mysig.

image

Lagomt till lunch var vi framme vid rastplatsen nedanför Fettjåfallet. Eftersom det var så pass nära från vägen hade vi tagit med oss ved och Muurikapannan. Jag tycker att det är godare att äta varm, lagad mat än att bara äta smörgåsar till lunch. Idag blev det kryddiga korvar och Halloumi. Enkelt och gott.

image

Vi passade självklart på att gå så långt upp mot fallet som möjligt. En brant och bitvis halkig promenad. Vattenfall är mäktiga och vatten är en otroligt stark naturkraft. När jag stod vid foten av vattenfallet fick jag ett sug efter att klättra is. Hoppas att isen fryser fort i år så att jag snart får klättra!

image

Dagens utflykt var bra på alla sätt och vis. Skön miljö, god lunch och härligt, avslappnat sällskap. En helt kravlös dag som fyllde på alla energidepåer.

image

Om man vill göra en kortare dagstur med lite spännande inslag kan jag varmt rekommendera den här turen. Det finns vindskydd precis nedanför fallet men även vid parkeringsplatsen. Enklaste vägbeskrivningen för att hitta hit är köra in vid Katarinabacken i Klövsjö. Därefter följer man grusvägen tills man når en större parkering på vänster sida. Där finns en skylt mot Fettjåfallet och stigen börjar precis vid parkeringen. Superenkelt!

image

Imorgon är en ny dag med nya möjligheter till äventyr. Jag får se vad det blir men givetvis har jag siktet inställt på någon form av fjälltur. Det är höst och då är det på fjället jag trivs som allra bäst!

Share Tweet Pin It +1
Previous PostVissa vänner...
Next PostTur att jag...

No Comments

 1. Sara from Sweden
  5 år ago

  åh så fint!! mitt fall för dagen blev ristafallet. hoppas resten av helgen blir lika härlig!

  Reply
  1. Katrin
   5 år ago

   Tack för det 🙂 Jag tror helgen blir fortsatt bra. Hoppas du hade en fin dag vid Ristafallet, ännu ett mäktigt fall. Får spana in dina bilder på bloggen sen!

   Reply
 2. Välkommen hösten! | Katrins Äventyr
  4 år ago

  […] första dag hängde jag i Åre. Lite senare blev det tälttur i Offerdalsfjällen, magiska dagar. Fettjåfallet besöktes och jag hade även grymma chilldagar i […]

  Reply

Leave a Reply