In Allt och inget, Drömmar, Fjällen, Uncategorized

Att bo på en fjälltopp.

För några dagar sedan efterfrågade jag tips på vad ni ville läsa om och jag fick några bra uppslag så min tanke är att det helt enkelt blir några önskeinlägg framöver. Fortsätt gärna att komma med önskemål, det är superroligt att få skriva om det som ni föreslår.

Först ut bland önskeinläggen blir det svar på en spännande och intressant fråga. Kari undrade ”Blir du någonsin sugen på att ge upp allt och flytta till en fjälltopp och titta på utsikten resten av livet?” En fråga som jag frågat mig själv både en och trehundra gånger. Och som jag lätt skulle kunna svara JA på, varje dag, året runt. Jag tror att jag även sagt att jag borde flytta långt ut på fjället men nu är det inte så lätt som att bara ge upp allt och bosätta sig på en fjälltopp hur mycket än tanken lockar.

 

Mobil juli2014 637

Precis som med det mesta i livet finns det flera aspekter av den här lockande tanken och det är spännande att resonera kring det. Jag tror att det är otroligt lätt att romantisera fjälltoppslivet, allt ser verkligen fantastiskt ut på bild men jag är på tok för realistisk för att tro att det är så hela tiden. Fjällivet är kärvt en stor del av året och att leva mitt ute på fjället kräver sitt. Enkla saker som vi i civilisationen tar för givet är inte lika enkelt i en öde och vindpinad fjällort bortom all ära och redlighet. Men, ja, jag lockas fortfarande av att tillbringa en längre tid på en mer avlägsen plats och då gärna i fjällmiljö.

Det finns flera anledningar till att jag lockas av att göra som Kari frågar, att flytta till en fjälltopp och titta på utsikten resten av livet. Den främsta anledningen är nog just utsikten, få saker ger mig sånt otroligt lugn som att spana ut över milsvida nejder, det är magiskt. Förutom lugnet så ger fjällutsikten mig en tydlig hemkänsla. Det är liksom där jag känner mig hemma, oavsett var det är, naturen är mitt andra hem som alltid omfamnar mig med värme och energi.

En annan anledning till att jag kan tänka mig att sitta på en fjälltopp är att alla petitesser som dryftas i ”den vanliga” världen blir så ofantligt små och oväsentliga när man är omgiven av naturen. Istället blir fokus att följa dygnets rytm, vädrets skiftningar och naturens cykler. Utmanande och givande på samma gång.

 

20140906_155620

Likväl som det finns aspekter som verkligen lockar mig med att bosätta mig på en helt egen fjälltopp så finns det vissa saker som talar emot det. Den ekonomiska biten känns för trist för att ens omnämna och därför hoppar jag raskt över den. Däremot är det intressantare att fundera på sociala kontakter och personlig utveckling. Jag drivs av att möta andra människor eftersom det berikar mitt liv och utvecklar mig. Jag behöver också ha en meningsfylld tillvaro, både vad det gäller fritid och arbete. Att bo helt ensam på en fjälltopp skulle innebära att jag inte får just dessa behov uppfyllda och det skulle vara tråkigt. Givetvis kan det vara på det viset att behov förändras över tid eller helt försvinna men just nu förhåller jag mig till de behov som jag vet om för tillfället.

Något som jag däremot vet är att jag, just nu, känner att jag har det bästa av flera olika världar och att jag är otroligt lyckligt lottad som har det. Jag har fjällen och naturen runt knuten vilket gör att jag kan sitta uppe på en fjälltopp under dagen och sedan åka hem till lägenheten. När jag är less på lägenheten kan jag sova i fjällstugan, låna ett tält eller gästa mina vänner som bor än närmare topparna. Lyxigt som tusan och det passar mitt liv för tillfället.

 

Mobil juli2014 530

När jag skriver kring Karis fundering märker jag att jag har svårt att hänga med i mitt eget skrivna resonemang trots att det är solklart i mitt huvud. Förhoppningsvis har jag kunnat förmedlat lite om hur jag tänker, om inte;  kommentera gärna så försöker jag att förtydliga. Finns det andra som lockas av tanken att flytta till en fjälltopp?

 

Share Tweet Pin It +1

You may also like

Ett drömköp!

Posted on februari 2, 2016

Previous PostMindfullness bland snö och stjärnor
Next PostKylig offpist och en grymt bra dag!

No Comments

 1. Kari
  4 år ago

  Ungefär så tänker jag också kring att på en fjälltopp – jag är kluven, det är lite rörigt i mitt huvud men jag fattar ju att det inte skulle bli så bra i längden. Sen är det ju också viktigt att ha saker att längta efter!

  Däremot har jag sökt till stugvärd hos STF en gång. Jag kom inte in men kommer att söka igen. Helst skulle jag vilja få en liten isolerad stuga (Nallo) och sitta där en sommar och glo. Vilken dröm!

  Reply
  1. Katrin
   4 år ago

   Håller med om att det är viktigt att ha något att längta till. Stugvärd är verkligen ett bra alternativ,det borde jag fundera på! Å du borde söka igen.

   Reply
 2. traningsgladje
  4 år ago

  jag är helt med på vad du menar, för jag har själv tänkt tanken. tycker du har ordnat en riktigt bra livsdesign som inte nödvändigtvis behöver vara livet ut men som har med de aspekter som jag upplever att du tycker är viktigt i livet.

  Reply
  1. Katrin
   4 år ago

   Skönt att läsa att resonemanget gick att följa! Kan tänka mig att även du funderat i samma banor, vore spännande att få veta mer om! Och ja,min livsdesign väldigt bra 🙂

   Reply
 3. Katta - Bucketlife
  4 år ago

  Precis som du och Sara har jag funderat – skulle nog tappa kreativiteten om jag var alltför isolerad, älskar precis som du möten med andra och att 1+1 blir 3 ibland!
  Funderade också på stugvärderiet när jag läste Martina Haags bok, men å andra sidan har jag ju Särna att åka till. Skulle vara kul att testa det en längre period och se hur det är!

  Reply
  1. Katrin
   4 år ago

   Måste spana in vilken bok du menar! Spännande att även du funderat i samma banor och kommit fram till ungefär samma saker. Särna låter som ett bra och fullgott alternativ att åka en längre tid till 🙂

   Reply
 4. Malin
  4 år ago

  Förstår precis, tror jag. Tror på något vis att lockelsen ligger lite i att det är just en lockelse och inte riktigt hållbart om man samtidigt vill leva socialt.

  Reply
  1. Katrin
   4 år ago

   Bra förklarat där med lockelsen. Tror du har en bra poäng i det och jag håller med!

   Reply
 5. HojnaSandra
  4 år ago

  Jag har också många gånger lockats av att flytta till en fjälltopp, eller en dal för den delen. Men hur mycket jag än älskar att vara i naturen så känns det också skönt att inte alltid vara precis där man vill vara så att man har något att se framemot och längta till ibland!
  Att vara stugvärd på en STF-stuga har för mig också varit en dröm, dock verkar det sjukt svårt att få chansen till det…

  Reply
  1. Katrin
   4 år ago

   Tack för besöket, fortsätt gärna med det! Du har rätt i att det är bra att ha något att längta till. Håller med om stugvärdskapet, vore superskoj men verkar vara svårt att få en plats. Tids nog kanske.

   Reply

Leave a Reply