In Frankrike, Klättring, Resor, Uncategorized, Upplevelser

Antingen så…

…gillar man campinglivet eller så hatar man det. Jag har alltid haft en förkärlek till campinglivet och då framför allt i husvagn eftersom det var så vi tillbringade helgerna och somrarna när jag var liten. På vintern stod husvagnen på farmors gård i Norra Skärvången och på sommaren blev det road trip söderut, antingen till släktingar eller till olika campingar. Jag trivdes otroligt bra och har enbart positiva minnen från den här tiden.

Jag tror att mina positiva minnen från våra campingresor låg till grund för att jag valde att hänga med M på den här resan genom Europa. M hade förvarnat om att det skulle bli till att bo i tält och ett tämligen enkelt liv. Ja, det var ju innan han insåg att han hade med mig på resan. Som jag skrivit i något tidigare inlägg gillar jag vare sig frystorkat eller äta på papptallrikar om det inte är absolut nödvändigt. Då vi hade en rätt stor bil gick det att packa med bra basprodukter, riktiga bestick och vinglas. Med andra ord så höll vårt enkla campingliv en rätt hög standard och det var inte alls vare sig omständigt eller svårt. Bara enkelt, trevligt och bra 🙂

Frukost på en camping utanför Frankfurt. Jag tycker att vi hade fått till ett rätt bra frukostbord trots att det knappt fanns en bra butik i närheten.
Frukost på en camping utanför Frankfurt. Dessvärre hade den lilla byn inte några matbutiker att skryta med så det fick bli en tämligen enkel frukost. Det som fanns valde jag att lägga upp på tallrikar eftersom jag gillar när det ser hyfsat civiliserat ut även om det är utomhus. 

Vi påbörjade vår resa sent en fredag eftermiddag och hade bestämt att vi skulle köra så långt som vi orkade men målet var att ta oss förbi Mora och stanna runt Vansbro. Sent på kvällen, långt ute i de djupa skogarna i Dalarna hittade vi en hyfsat avskild plats bredvid Vanån och där slog vi läger för natten. Vi hade med oss två tält, ett litet Hillebergstält för snabba lägen och ett större tält för de tillfällen när det fanns gott om tid att slå läger. Just den här natten blev det Hillebergstältet och som vanligt var det mysigt att vakna upp i soluppgången. Vatten, sol och tält är en grym kombination.

Dalarna bjöd på en fin tältplats innan vi begav oss längre söderut.
Dalarna bjöd på en fin tältplats innan vi begav oss längre söderut.

I just det här inlägget hade jag tänkt att fokusera på resans campingar och upplevelserna från dessa. Det känns som det finns mycket att berätta om från mitt äventyr och därför behöver jag skriva om ett ämne i taget för att det inte ska bli allt för mycket på en gång. Med andra ord blir det ett raskt hopp till Tyskland och strax utanför Frankfurt. Det var här som mitt tålamod sattes på prov för första gången. Tyskland har hur många campingar som helst hävdade ressällskapet. Ja, det har de nog men de fanns inte utmärkta från Autobahn och således aningen svåra att hitta. Tyskland är inte heller kända för sin grymma engelska och det gjorde det hela till en rätt intressant utmaning. Jag måste dock ge kvinnan på bensinstationen all heder för att hon försökte hjälpa oss men det gick sådär och det blev enklare att köpa en dyr karta där campingplatserna fanns utmärkta. Ibland löser pengar det mesta 🙂

Hur som helst, med hjälp av den nyinköpta kartan var det helt plötsligt superenkelt att hitta en camping i närheten av Autobahn. Nästa krux var att de självklart inte tog kreditkort så dagens tips är att alltid ha med Euro när du reser i Tyskland eller Frankrike. Ytterst få ställen tog annat än kontanter. Som tur var hade vi en del kontanter och fick en plats på en otroligt välskött camping. Det var nog resans mest välskötta camping och det var otroligt lugnt där. Många av campings gäster var återkommande och bodde där istället för i sommarstugor vilket märktes ganska tydligt. Många hade byggt staket runt sin husvagnsplats, fixat med trädgård och en hade till och med en bubbelpool. Jag tordes inte ta kort på den utan nöjer mig med en bild på vårt tält.

Vi hade också staket och en lite sjö vid vårt tält. Vi ville inte vara sämre än de andra gästerna....
Vi hade också staket och en lite sjö vid vårt tält. Vi ville inte vara sämre än de andra gästerna….

Efter en schysst övernattning och lång dusch till det ringa priset av två Euro styrde vi bilen mot Chamonix, Frankrike. Bilfärden dit är en upplevelse i sig som jag återkommer till, den förtjänar ett helt eget inlägg. Även i Chamonix skulle det finnas en del campingar att välja på och vi vill gärna ha en i byn för att slippa köra bil på ett par dagar. Efter en del felkörningar hittade vi den camping som vi hade tänkt, en camping som låg nära byn, där det mest var klättrare och som dessutom hade ett bra pris. Att den hade grym utsikt var givetvis en bonus som gjorde att jag hade kunnat stanna där i fler dagar än vad vi hade tänkt.

Vårt blågula tält med bergsutsikt.
Vårt blågula tält med bergsutsikt.
Jag har ätit middag med betydligt sämre utsikter!
Jag har ätit middag med betydligt sämre utsikter!

Vi stannade i Chamonix i fyra dagar och det var riktigt härliga dagar, jag hade gärna stannat ett par dagar till. Camping som vi bodde på hette Les Arolles och var prisvärd, vi betalde 91 Euro för fyra nätter. Jag kan rekommendera den här campingen om man vill bo billigt under sommarsäsongen.

Efter härliga dagar i Alperna var det dags att bege sig mot södra Frankrike och resans huvudmål, klippklättring i provinsen Ardèche. En bilresa på fyra timmar som dessvärre blev åtta och som jag nämnt tidigare, det var här jag blev ett argt litet åskmoln. Mitt tålamod är rätt bra men att leta campingar när jag är trött, hungrig, törstig och varm var mer än mitt tålamod klarade av och jag var rejält irriterad när vi till sist hittade en camping. Eftersom den var både dyr och hade dålig standard tänker jag länka till den bara för att varna för den, den ligger nära en fin turistattraktion men är verkligen inte värd priset. Ibland har nöden ingen lag och vi bodde där en natt innan vi letade vidare.

Efter en natt i Hillebergs tältet hade jag lugnat ned mig och tog mig an de kartor som vi hade för att hitta ett bättre ställe. I efterhand har jag funderat på varför vi inte hittade dit på en gång, det var rätt enkelt även utan GPS. I Ardèche finns det många bra klätterområden och vi valde en camping som låg i närheten av ett av dessa områden. Ett tag undrade vi vart vi var på väg eftersom den slingriga vägen blev mindre och mindre men långt inne i byn låg Camping Chaulet Plage. Det fanns plats och hade trevlig personal så vi bokade in oss för en vecka på en gång. Det kändes otroligt skönt att sätta upp tältet och fixa våran ”base camp” för ett tag. Bilen parkerades under ett träd och det tog flera dagar innan någon av oss körde den igen. Även det här stället var prisvärt och för nio nätter betalde vi 168 Euro.

När vännerna P och L kom ner fick de platsen bredvid oss. Camp Sweden var etablerad. Inte lika grönt och fint som de andra campingställena men vi hade det bra i alla fall.
När vännerna P och L kom ner fick de platsen bredvid oss. Camp Sweden var etablerad. Inte lika grönt och fint som de andra campingställena men vi hade det bra i alla fall.

Jag blev helt fascinerad campinglivet i Frankrike. Det var helt otroligt vad med saker som folk hade med sig. Oavsett om de bodde i tält eller husbil så hade de allra flesta med sig ett extra kylskåp som stod utanför tältet. Å då menar jag inte en kylbag utan ett riktigt kylskåp. Jag förstår att det behövs eftersom det var varmt och man kan inte åka till affären varje dag men jag undrar hur de fick med sig det. De allra flesta hade stora tält som var utrustade med både det ena och det andra. Jag tyckte att vi hade mycket med oss men vi hade verkligen ingenting med oss i jämförelse men de rutinerade camparna. En annan sak som förvånade mig var hur många som rökte på, helt öppet. Vissa kvällar var det mer majjadoft än grillos över campingen och det verkade vara helt okej. Jag visste inte att fransmännen hade en liberal syn på röka marijuana men tydligen har de det.

Den här campingen var bra, de hade trevlig personal i reception som förstod och kunde prata engelska. Överlag är fransmännen dåliga på engelska och gör inte heller någon ansträngning till att lära sig. Tyvärr tycker jag att det förtar en del av upplevelsen eftersom jag gärna vill prata med de som jag möter och framför allt veta vilken mat som jag beställer. Campingen hade en restaurang där vi år några gånger och det var lite av ett lotteri. Menyn var enbart på franska och man fick hoppas att man beställde något som man tyckte om. Restaurangen erbjöd även underhållning vissa kvällar och det kunde vi inte undgå att höra. Karaoke på franska var underhållning på hög nivå.  Jag rekommenderar helt klart detta ställe om man vill bo nära bra klättring och ha närhet till bad. Ett mysigt ställe där jag trivdes och bilder från närområdet kommer i ett senare inlägg.

Efter lite mer än två veckor i tält började min resa att lida mot sitt slut och jag hade bara en natt kvar innan det var dags för mig att flyga hemåt. Även detta har jag nämnt i ett tidigare inlägg men det tåls att skrivas igen, en av resans vackrare campingplatser, Camping l’Horizon fanns i Annecy och jag önskar att jag hade stannat där åtminstone en natt till. Jag tror att jag får åka dit igen en annan gång.

Hur kan man inte trivas här?
Hur kan man inte trivas här?

Totalt har jag sovit 18 nätter i tält under den här semestern, det är fler tältnätter än jag hade hela förra året. Jag är glatt överraskad att jag lyckats sova riktigt bra de allra flesta nätterna och jag kan konstatera att jag fortsätter att ha bra campingminne efter den här resan. Jag behöver bara utveckla vissa saker för att hamna på samma nivå som de rutinerade franska camparna. Om man trivs med ett spartanskt liv och kan tänka sig att bo flera nätter i tält kan jag varmt rekommendera att resa på det här viset. Jag har fått sett och upplevt betydligt mer än om jag åkt med flyg och bott på hotell inne i en stad. Det ena utesluter som bekant inte det andra och jag trivs med båda. En sak som är säker är att efter tre veckors sovande på andra platser var det otroligt skönt att komma hem till min säng.

 

Share Tweet Pin It +1

You may also like

Om jag räknat…

Posted on juni 7, 2014

Perspektiv

Posted on juli 12, 2015

Så många platser…

Posted on juni 29, 2014

Previous PostPlötsligt händer...
Next PostJuli månadsutmaning...

No Comments

 1. Alex
  6 år ago

  Wow! Vilken resa. Tack för att vi får dela den med dig😃

  Reply
  1. Katrin
   6 år ago

   Tack för att du läser om den! Kram

   Reply

Leave a Reply