In Fjällen, Topptur, Upplevelser, Vandring

Sonfjällets Nationalpark

image

Äntligen lyckades jag ta mig iväg till Sonfjället i Härjedalen. Det var helt enkelt dags att besöka fjället som jag ser från fjällstugan i Björnrike.

image

Dagens topptur utgick från Nyvallen, en fädbod som ligger vid vägs ände. Till Nyvallen är det ungefär 17 kilometer från Hedeviken efter en slingrig grusväg som passerar flera småsjöar där det säkert finns gott om fisk.

image

På parkeringen vid Nyvallen träffade vi ett gäng som begav sig upp på fjället med skidorna på ryggen. Tydligen är det en lokal tradition att skida så sent som möjligt på säsongen och idag var nog sista dagen för det. Tyvärr var jag på lite för långt avstånd när skidåkarna gav sig utför en av fjällets sista snörännor men om man tittar riktigt noga på bilden så syns en skidåkare.

image

Sonfjället är inte likt något annat fjäll jag besökt, det är kargt och stenigt. Uppe på höjd är det mer stenhoppning än vandring. Det gäller verkigen att ha både huvud och fötter med sig. Precis som vanligt är det otroligt vackert när man kommit upp på höjd. Fjäll efter fjäll visar upp sig på håll. Inte helt lätt att känna igen olika toppar men Helags och Lunndörrspasset prickade vi nog in.

image

En sak som jag börjar lära mig efter ett gäng toppturer är att den första topp som dyker upp på leden väldigt sällan är den högsta toppen. Utan istället är det en topp betydligt längre bort och som man sällan ser vid den första toppen. Idag var inget undantag och vi passerade två andra toppar innan vi nådde Sonfjället högsta punkt, Högfjället på 1277 meter över havet.

image

Uppe på toppen var det varmt och skönt. Inte en mygga så långt ögat nådde. Riktigt härligt!

image

Vissa av bilderna talar sitt tydliga språk, det här fjället är ett stenlandskap. Idag var det svårt att hitta vatten, det fanns nästan inga fjällbäckar på höjd och det ingick inte riktigt i dagens plan. I vanliga fall är det bara att fylla på efter hand men idag gällde det att ransonera för att det skulle räcka. På vägen ned från toppen tog vi delvis en annan väg och då hittade vi även vatten. Det finns verkligen inget godare vatten än fjällvatten, kallt och klart.

image

Även om jag ett tag blev aningen frustrerad på all sten kunde jag inte låta bli att imponerad av det mäktiga landskapet som Sonfjällets Nationalpark visade upp. Här huserar björnar, varg och järv tillsammans med renar och olika fåglar. Min förhoppning var att få se en björn på avstånd men jag fick nöja mig med att se en liten ripa.

image

När vi nådde snöfälten igen kunde vi inte låta bli att ta en genväg genom snö. Vi åkte helt enkelt på skorna nedför snön och bitvis gick det rätt fort. Med skräckblandad förtjusning skrattade jag hela vägen nedför snöfältet.

image

Tillbaka på Nyvallen tittade jag upp mot Sonfjället och konstaterade att dit vill jag igen när det går åka skidor. Dessvärre är vägen till Nyvallen stängd på vintern men då får jag utgå från Nysätern som ligger på andra sidan Sonfjället.

Jag kände också att jag vill tillbaka till Nyvallen för lite fäbodhäng, ett mysigt ställe i min smak. Idag tog toppturen så pass mycket tid att det inte fanns möjlighet att fika men som tur är så är sommaren lång och jag hinner säkert dit igen.

Share Tweet Pin It +1

You may also like

Godmorgon!!!

Posted on mars 28, 2015

Ännu en tur på Sånfjället!

Posted on juli 27, 2015

Previous PostÅ så var det fredag!
Next PostVikten av att chilla!

No Comments

Leave a Reply