In Fjällen, Härjedalen

Mäktiga Helags.

Förra helgen var det säsongsavslutning på STFs fjällstugor och fjällstationer. Ett av mina mål med vårvintern var att bo över i på någon av fjällstationerna eller fjällstugorna. Eftersom det varit en del flackande så har jag inte hunnit med det tidigare i år men förra helgen passade bra och jag bokade in en övernattning på Helags Fjällstation.

image

image

Tidigt på lördagmorgon fixades matsäck och sedan stuvade jag och miniäventyraren in oss i den lilla blå bilen. Efter några timmars bilkörning var vi framme i Kläppen, vid vägs ände och vid fjällets fot. Kläppen ligger cirka 6 kilometer från Ljungdalen och det är en bra utgångspunkt när man ska gå till Helagsstugorna. Man kan också börja vid Torkilstöten men det har jag aldrig gjort så jag vet inte vilken utgångsplats som är bäst. En sak som är himla bra med en skidtur eller vandring till Helags är att man är på fjället ganska direkt. Man behöver bara skida eller vandra en kort stund tills dess att man är omgiven av fjällvyerna.

Lördagens skidtur till Helagsstugorna gick över Kesusjön för att därefter följa kryssleden över det snötäckta landskapet. Längre fram på leden syntes andra fjällfarare men vi var förvånadsvärt ensamma på fjället. Inte mig emot eftersom jag trivs när det är lugnt och stilla på fjället. Vill jag ha folksamlingar så finns det andra platser att åka till. Skidturen upp till Helags gick i sakta mak, med fikapaus vid en fjällbjörk och många fotograferingsstopp. Vyerna är storslagna och den bästa är nog när Helagsmassivet visar upp sig. Få fjäll i Jämtland och Härjedalen är lika mäktiga som Helags, framför allt vintertid. Om man ska ha en lista på fjäll att besöka bör Helags finnas högt upp på den listan.

image

image

När vi kom fram till Helagsstugorna möttes vi av serviceinriktad personal som var lite vemodiga att det var säsongens sista helg. Jag kan förstå det, Helags visade upp sig från sin allra bästa sida. Fjällstationen låg inbäddad i vit härlig snö och solen sken från en klarblå himmel. Vårvintern när den är som bäst.

image
Fotokred:TW
image
Fotokred:TW
image
Fotokred:TW

Oftast när jag övernattar på fjällstationer har jag med mig middagsmat men köper frukosten. Jag tycker att det är lite svårt att ta med bra frukost och dessutom har fjällstationerna väldigt goda frukostar så den betalar jag gärna för. Lite lyx kan man alltid unna sig. Söndagsfrukosten var riktigt, riktigt bra och vi unnade oss att njuta av den länge. En skön start på en fin aprildag.

image

Skidturen tillbaka till Kläppen blev lika fin som lördagens tur. Jag brukar försöka göra rundor när jag är på fjället men den här gången blev det samma led båda dagarna. Det gjorde inget eftersom det blir nya vyer i alla fall och även om man sett vyn dagen innan så gjorde det inget, fjället är lika vackert oavsett hur många gånger innan jag sett det!

image

image

Söndagens lunch avnjöts i en solgrop som vi spanat in dagen innan. Någon hade byggt en riktigt bra solgrop och den passade vi på att låna. Solgropen var perfekt byggd, vi satt länge i den och njöt av solens försiktiga strålar som började titta fram mellan molnen.

image

Den sista biten från sjön till parkering gick riktigt långsamt eftersom jag kände att jag hade svårt att slita mig från vårvinterfjället. Snön låg fluffig i bland fjällbjörkarna, leden packad med snö och solen värmde.

image

image

Avslutningshelg….nej, jag kände mig inte alls redo att lämna vårvintern eller fjället. Det har gått på tok för fort och jag vill uppleva fler dagar som förra helgen, jag har inte fått nog än!

Share Tweet Pin It +1

You may also like

Lyxig solskensåkning!

Posted on januari 25, 2015

Lördagslyx på Helags.

Posted on april 25, 2015

Grym avslutning på skidsäsongen

Posted on april 26, 2015

Previous PostNärvaro i vardagen.
Next PostEtt liv, ett ansvar.

No Comments

 1. traningsgladje
  4 år ago

  härligt med sådant fantastiskt väder!!

  Reply
  1. Katrin
   4 år ago

   Det var det verkligen!

   Reply
 2. Katta - Bucketlife
  4 år ago

  Åh, det gör nästan ont i fjällnerven!!! Nästa år hakar jag gärna på (hej, jag bjuder in mig själv ;))

  Reply
  1. Katrin
   4 år ago

   Visst är det fint! Bjuda in sig själv, äh, det behöver du inte göra, vi ska väl få ihop något äventyr tillsammans och varför inte Helags?!

   Reply
 3. Kari
  4 år ago

  Ser fantastiskt ut – jag har aldrig varit i Helags men vi kommer den vägen på Gröna bandet så jag ser extra mycket fram emot det nu!

  Reply
  1. Katrin
   4 år ago

   Skoj att ni kommer via Helags! Tror du kommer gilla att vara där.

   Reply
 4. Malin - Lite Längre
  4 år ago

  Åh, minns vilka goda våfflor de hade när jag var på Helags. Skulle gärna uppleva det på vårvintern också!

  Reply
  1. Katrin
   4 år ago

   Våfflor, jag visste att jag glömde något när vi var där. Vårvintern är så himla fin där så åk dit när du får chans!

   Reply

Leave a Reply