In Det goda livet

Mitt ute i ingenstans – Hävvi i Glen.

Kontraster är något av det bästa jag vet. En av många kontraster som jag uppskattar är den mellan lyx och enkelhet. Sällan trivs jag så bra som på olika fjälläventyr, där enkelheten är den självklara gästen. Hur mycket jag än trivs med det enkla så vill jag även krydda mina äventyr med en del lyx då och då, framför allt vad det gäller mat. Speciellt lyxigt är det när jag inte har planerat för det extraordinära utan att det blir spontana lyxupplevelser som bjuder på det där lilla extra. Som igår…

När vi kom ner från den avbrutna toppturen mötte vi en farbror på skoter. Som vanligt när man möter någon på fjället blir det alltid en social pratstund. Han hade sin stuga i området och svarade glatt på våra frågor om Arådalen och dess omgivning. Ett av hans tips var att åka några kilometer till efter den snöiga vägen och äta lunch på restaurangen Hävvi i Glen. Ja, om vi var hungriga förstås, la han snabb till. Därefter berättade han att pizzan gick att dela på två, ifall man inte var så hungrig. Dessa spontana samtal på fjällen är charmigt och oftast får jag tips om saker i närområdet som jag lägger i minnesbanken för senare besök.

Men Hävvi i Glen väntade jag inte med till nästa gång utan vi packade in i bilen och körde på den snöiga vägen några kilometer till. Mitt ute i ingenstans dök den lilla restaurangen upp. Parkeringen var fylld med snö och risken att köra fast med min lilla blå bil var överhängande. Som tur var dök byns snöröjare, tillika fjällräddare, upp med sin traktor. Han vinkade åt mig att vänta, fällde ned traktorskopan och skyfflade bort snön så att min bil fick en egen plats. Snacka om service. Sen att han antagligen fnissade åt den där tokiga tjejen med världens minsta bil ute på en fjällväg, ja, det bjuder jag på.

SONY DSC

Inne i restaurangen möttes vi av en sprakande kamin och serviceinriktad personal. Hävvi i Glen är ett ställe som jag länge velat besöka men det har inte blivit av. Efter igår kände jag att jag vill dit igen för att testa deras riktigt meny och äta tre-rätters. Precis som HumleLiret i Klövsjö är Hävvi i Glen listad i White Guide och en annan likhet är att både två har mycket lokalproducerat. Hävvi i Glen har ett tydligt samiskt tema på sin mat, vilket jag tycker är viktigt eftersom det är ett kulturarv som på så sätt lever vidare. Igår nöjde vi oss med att dela en pizza, det var ju det som farbrorn hade rekommenderat. En halv pizza med souvas, sidfläsk, kantareller och grönkål var precis lagom efter en kort topptur.

SONY DSC

SONY DSC

Det är mysigt med små, lokala restauranger som ligger där man minst anar. Tipsa gärna om ni har besökt några på era äventyr. Skriv ett eget inlägg eller i kommentarer, det är alltid spännande att hitta nya ställen.

 

Share Tweet Pin It +1

You may also like

Earn your turns!

Posted on mars 20, 2016

Previous PostEarn your turns!
Next PostPausa, tänka och pausa.

No Comments

 1. Karin Härjegård
  4 år ago

  Har aldrig varit där, men längtar dit! Vet du om de har stugor till uthyrning där?

  Reply
  1. Katrin
   4 år ago

   Hoppas du snart får åka dit. Jag tror de har någon form av boende, eller kan fixa. Hemsidan är så där så tipset är att ringa.

   Reply
 2. Katten - Bucket Life
  4 år ago

  Åh jäklar, vilket ställe! Dit vill jag verkligen vandra/åka nån gång. Inte minst för att den där pizzan lät ruskigt god…

  Reply
  1. Katrin
   4 år ago

   Jaaa, du borde besök Hävvi! Vägen dit kommer du att gilla….den heter Fäbodleden och är kantad av fäbodar så det skulle bli många fotostop. Kanske en gemensam sommartur dit?!

   Reply

Leave a Reply