In Det goda livet, Friluftsliv, Tältning, Tänkvärt

Äventyr med guldkant.

Ibland känns det lite uttjatat att skriva att jag älskar kontraster och att jag gärna lyxar lite på mina äventyr i naturen men det är lätt att förespråka något som jag gillar. Oavsett om det är vid en bergsklippa, på fjället eller vid vatten så ser jag ingen som helst anledning till att inte unna mig det där lilla extra som sätter en extra guldkant på turen. Det är ofta väldigt enkelt och ger ett sånt fantastiskt mervärde att jag ser till att unna mig det.

För mig handlar guldkant på turerna ibland om att ha riktigt bra mat, gärna lokalproducerat och färsk mat så långt som möjligt. Men det finns andra sätt att höja turerna till en extra nivå och här kommer några av mina tips:

Nu framemot sensommaren börjar det skymma. Om man bor i stugor så märks det extra tydligt att det börjar att bli mörkare men även om man sitter utanför tältet så blir det lite skumt framemot kvällen. Då är det både mysigt och lyxigt att plocka fram värmeljus ur ryggsäcken. Att sitta på fjället med tända ljus, det är svårslaget och det är lätt att fastna i ett meditativt humör när man tittar in i lågans sken.

Välja tältplats med omsorg. Känslan av att vakna på morgonen och titta ut på en magisk vy är underbar. Länge, länge finns minnet av de bästa tältplatserna kvar. Om jag hittar en fantastisk tältplats så har jag svårt att slita mig därifrån.

20140906_174408_3

Att tillåta turen att ta den tid den tar. Det är bättre att bestämma sig för att man kommer fram när man kommer fram istället för att stressa igenom turen. En guldtur är den tur där det finns möjligheter att stanna på fina utsiktsplatser, oavsett hur många det blir. Tiden är oväsentlig på vandringar och den enda gången som jag känner att det finns anledning till att skynda sig är när det är flurväder.

Stanna upp, pausa och låta alla sinnen få ta del av naturen. Sällan är mina sinnen så skarpa som ute i naturen. När jag ligger ner på fjällheden hör jag allt i den stora tystnaden. Min kropp känner sig avslappad och tar in alla intryck, stora som små. Vinden, dofterna, färgerna, ljuden, vyerna och smakerna. Sinnena är på topp i naturen och det är en av dom främsta anledningarna till att jag trivs så bra där. Avkopplingen är oftast totalt och sällan känner jag mig så levande som jag gör i naturen.

Ta med en pocketbok ryggsäcken eller i kajaken. Jag tycker det är otroligt lyxigt att ligga i tältet eller ute i naturen och läsa. För mig är det avslappnade att läsa och det i kombination med naturupplevelse är en oslagbar kombination. Ibland har jag valt bort toppturer för att ligga vid fjällets fot och läsa en bok. Jag har inte känt att jag missat något utan snarare tvärtom, att jag fått en härlig kvalitativ stund för mig själv.

20130903_154248

Mitt absolut bästa tipset är att välja turer som passar dig och välja en miljö där du trivs. Personligen försöker jag välja områden där det är färre personer som vandrar. Det är betydligt lättare nu på sommaren oftast inte är lika väderberoende som på vintern. Jag har ett arbete där jag jobbar med människor och därför är det skönt att koppla bort civilisationen när jag är ute på äventyr i naturen. Det är det allra bästa sättet för återhämtning.

 

 

Share Tweet Pin It +1

You may also like

Sista dagen…

Posted on juli 22, 2013

Hoppas att ni…

Posted on mars 19, 2014

En lugn start…

Posted on juli 10, 2014

Previous PostSemesterförhoppningar. 
Next PostRidupplevelse de luxe - Trumvallens Fjällridning

No Comments

 1. Träningsblogga - Ida
  4 år ago

  Underbart inlägg! Man blir ute-sugen!

  Reply
  1. Katrin
   4 år ago

   Åh tack!! Jag erkänner att jag själv är rätt ute-sugen nu. Semester here I come ☺

   Reply
 2. karin Härjegård
  4 år ago

  Så fint skrivet! Jag blir grymt sugen att ge mig ut på tur! Tack för inspirerande tips!

  Reply
  1. Katrin
   4 år ago

   Tack!! Kul att du gillar. Ut på tur ☺

   Reply
 3. elisabeth
  4 år ago

  Äventyr med guldkant, oj så jag längtar till helgen , när vi skall till Storulvån och cykla mtb, familjen och jag. Tack för ditt härliga inlägg.
  KRAM

  Reply
  1. Katrin
   4 år ago

   Härligt att du ska till Storulvån, ni kommer få det toppen! Skoj att du gillade inlägget 🙂

   Reply
 4. a Lady & a Tramp
  4 år ago

  Så härligt inspirerande du skriver! Nu vill jag bara ut på en sån njutartur, tyvärr lite dålig väderprognos där jag är just nu annars hade jsg nog packat tältet direkt och börjat vandra lite planlöst mot bästa utsikten…:)

  Reply
  1. Katrin
   4 år ago

   Tack, vad roligt att du inspireras! Hoppas vädret snart blir bättre hos dig så att du får en härligt njutartur!

   Reply
 5. millidill
  4 år ago

  Härlig läsning! Att vara här och nu är det bästa med utelivet. Den riktiga avkopplingen.

  Reply
  1. Katrin
   4 år ago

   Tack! Skoj att du hittat hit och ja, här och nu är det bästa!

   Reply

Leave a Reply