In Årefjällen, Det goda livet, Friluftsliv

Bergsstugan vid Fröå Gruva, Åre.

Det finns en hel del bra matställen på små avkrokar i både Jämtland och Härjedalen. Även om jag gillar lyxen av att äta på restauranger i stadsmiljö eller i Åre så uppskattar jag lika mycket att hitta guldkorn på mer avsides platser. Ett sådant ställe är Bergsstugan vid Fröå Gruva som ligger en bit ifrån Åre.

Till Bergsstugan hittade jag första gången när jag jobbade i Åre för ett gäng år sedan. Då letade jag efter ett mysigt middagsställe som var annorlunda och med få gäster. Jag blev jätteglad när jag hittade deras anslag på Preem i Björnänge utanför Åre. På anslaget stod det om Bergsstugans fondueafton och då blev jag såld. Lyckades ragga skjuts till restaurangen eftersom en god fondue kräver ett gott vin. Just den kvällen kan vara en av mina bättre matupplevelser. Om det beror på maten, miljön, upplevelsen eller en kombination av alla delar ska jag låta vara osagt eftersom det var rätt länge sedan.

Hur som helst är jag glad att jag upptäckte Bergsstugan och har sedan dess försökt att åka dit när det finns möjlighet. Eftersom det bara är restaurangverksamhet där under vintersäsongen så är gäller det att pricka in när det är öppet. Det finns allt från gofika som våfflor och morotskaka till dagens rätt med en stor salladsbuffé. Vissa kvällar serveras fondue med renkött eller nötkött. Det finns alltså något för alla tillfälle, oavsett vad man är sugen på. Passa på att besöka Bergsstugan om ni är i Åre, det är lätt värt att den extra omvägen.

I söndags när jag var på skidtur mot Bjelkes Gruva parkerade jag bilen nedanför Bergsstugan. Efter skidturen unnade jag mig en riktigt god lunch på Bergsstugan. Dagens rätt var rödingfilé och det kunde jag inte motstå, passade bra som avslut på en fin fjälltur. Dessutom var det grymt väder och jag kunde sitta ute när jag åt min lunch, riktigt njutningsfullt.

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

 

Share Tweet Pin It +1

You may also like

Vinterpromenad till Lillåstugan.

Posted on februari 20, 2016

Glass, blå himmel och Åre.

Posted on april 3, 2016

Lördagshäng i Åre

Posted on februari 14, 2015

Previous PostEn helt vanlig söndag i februari
Next PostVinterns lyxproblem.

No Comments

 1. Karin Härjegård
  4 år ago

  Jaaa! Bergsstugan är sannerligen en favorit! Och Karins stuga, har du varit dit?

  Reply
  1. Katrin
   4 år ago

   Karins stuga har jag inte besökt. Vet nog inte riktigt vart den är så det får du gärna berätta!

   Reply
 2. L8
  4 år ago

  Ser underbart ut Katrin, vårsol och gnistrande snö. Du är bra på att ta tillvara de där tillfällena, helt rätt!

  Reply
  1. Katrin
   4 år ago

   Tack! Riktigt Lotta-väder var det. Hoppas du kan komma hit en sväng snart!

   Reply
 3. Kari
  4 år ago

  På den där första bilden vill man ju bara springa rätt ut i snön och göra fotspår överallt! Vad är det med vackra snötäcken som kallar fram sån destruktivitet?

  Reply
  1. Katrin
   4 år ago

   Exakt så!! Eller klättra upp i ett träd och hoppas rakt ut i den mjuka snön. Hojta till när du kommer på var destuktiviteten kommer ifrån.

   Reply

Leave a Reply