In Allt och inget, Tänkvärt

Ett liv, ett ansvar.

Med några dagar till avfärd för min efterlängtade skidresa börjar resfebern att kicka in. Samtidigt får jag höra att jag gör ”så häftiga turer”, utflykter eller resor. Ja, så kanske det är men i mina ögon är just den här resan en helt vanlig skidresa, en sån som mängder av människor gör varje år. Och med risk för att förenkla saker väldigt mycket så är det faktiskt inte en omöjlighet för fler att göra det. Mycket handlar det om vad vi väljer att lägga vår tid och pengar på. Vissa väljer solresor, vissa väljer designerhem, vissa väljer kroglivet och jag väljer det som passar mig. Var och en väljer det som passar bäst för en själv, det brukar vara ett vinnande koncept.

I och med att jag fått höra funderingar kring att jag ”hittar på så mycket upplevelser” tycker jag att det är värt att fundera på hur vi ansvarar för vårt eget liv. Det gäller det mesta, stort som smått. I mångt och mycket ansvarar vi för hur vi formar våra liv och vilket innehåll som vi väljer att fylla vårt liv med. De allra flesta av oss bor i en trygg miljö med förhållandevis små bekymmer och det ger oss stora möjligheter att skapa en bra tillvaro. Självklart är jag medveten om att alla inte har samma förutsättningar, tror mig, jag ser det var och varannan dag i mitt arbete. Men, vi som har hyfsat goda förutsättningar till ett gott liv bör verkligen ta ansvar för att det blir ett liv som vi är tillfreds med. Alla delar kanske inte faller på plats samtidigt och alla delar kanske inte är superbra hela tiden men merparten av ens liv bör man känna sig nöjd med. Om inte, så är det dags att tänka till och fundera på hur det ska bli bättre.

20130914_124645

Mina upplevelser och äventyr är inte något som bara händer och så är det med livet i övrigt. Ännu har det inte hänt att någon helt plötsligt slängt åt mig ett grymt äventyr som är betalt, packat och klart men däremot har jag erbjudits en mängd äventyrschanser som jag tackat ja till. Precis lika ofta har jag skapat egna möjligheter till härliga upplevelser. Det är hela tiden mitt ansvar att hitta arenor eller kontakter som möjliggör dessa äventyr, antingen ensam eller tillsammans med andra. Välbläddrade friluftstidningar och guideböcker hjälper mig att hitta nya stigar att vandra och nya resmål att upptäcka. Att vara öppen för nya bekantskaper ökar mina möjligheter till sällskap på upptäcktsfärderna. Jag tar helt enkelt ansvar för att skapa möjligheter till ett aktivt friluftsliv.

IMG-20130828-WA0020

Nu förenklar jag kanske igen men nästan som med mina upplevelser är det med livet i övrigt. Sällan serveras det goda livet på ett silverfat utan vi får jobba lite för det. Att vissa personer har supercoola jobb beror ofta på att dom har gjort medvetna val, varit duktig på det dom gör och exponerat sig på ett vis som gör att uppdragsgivare vill ha anlita dom. Personerna har tagit ansvar för sin del och det skapar fler möjligheter än att sitta hemma på kammaren och vänta. Just arbetslivet tycker jag är otroligt tydligt, är man inte nöjd så ska man göra allt man kan för att förändra det. Först och främst på arbetsplatsen och om det inte funkar kan det vara dags att fundera på att byta arbetsplats. Vi tillbringar mycket tid på jobbet och för egen del känns det viktigt att den tiden är bra. Här på min blogg har jag medvetet valt bort att skriva om mitt arbetsliv eftersom jag hellre delar med mig av det jag hittar på när jag är ledig. Men en sak som jag är säker på är att den dag som jag misstrivs på jobbet så är det dags att se mig om efter något annat, det är ett ansvar som ingen annan kan ta utan då är det upp till mig.

Hur tar du ansvar för det som händer i ditt liv? Berätta gärna, antingen i en kommentar eller i ett eget inlägg.

 

Share Tweet Pin It +1
Previous PostEn av mina största fjällupplevelser.
Next PostMot nya vidder!

No Comments

 1. Malin
  4 år ago

  Så klokt, och så viktigt! Känner man eget ansvar för sitt liv så blir man ju heller inte bitter och gnällig, och offer för omständigheter. Åtminstone inte på alls samma sätt.

  Reply
  1. Katrin
   4 år ago

   Tack för fin kommentar! Och jag håller med dig om att eget ansvar kan undvika bitterhet och offerrollen.

   Reply

Leave a Reply